Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Magyar Tudomány Ünnepe 2018

Az Eszterházy Károly Egyetem hagyományaihoz híven 2018-ban is csatlakozik a Magyar Tudományos Akadémia által koordinált Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz. November hónapban mintegy 40 tudományos és művészeti programot kínálunk minden kedves érdeklődő számára az intézmény 4 campusán.

A Tudomány Napjának megünneplése egyrészt tisztelgés Széchenyi István jövőbe látó nagyvonalúsága előtt, emlékezés arra a jeles napra, amelyen felajánlotta birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására. Másrészt egy lehetőség saját házunk táján körbenézni, hogy méltó utódai vagyunk-e a zseniális magyar férfiúnak.
Az egyetemi sorsunk egy másik igazodást is kínál, hiszen intézményünk névadójának gondolatai és tettei csöndesen rezonálnak a legnagyobb magyar, jövőt álmodó vágyaival.
Közös beszélt nyelvünk a tudomány, amely összeköt és olykor el is választ az élet mindennapjaitól. Sokszor mondjuk, talán nem mindig teljes hittel, hogy a tudomány megmentheti és emberivé teheti a világot, ha mindannyian akarjuk. Földünk problémáinak nagy része megoldhatónak látszik az emberek közötti összefogás és a tudomány bölcs felhasználása által. Ez utóbbi emberközelsége nemcsak eredmények felhasználásának módját jelenti, hanem mások tudományos eredményeinek elismerését, együttműködések és párbeszédek létrehozását tudományágakon belül és tudományágak között.
Az emberiség sokszor írt be ellenőrzőjébe elégtelent az tudomány embertelen felhasználásért. Most mi vagyunk soron, hogy bizonyítsunk.
Egyetemünk jó kerékvágásban halad, tehetséges fiatalok választanak bennünket, sokan gondolják úgy, hogy ezen az egyetemen teljesedhetnek ki a jövőben. Az oktatóink sikeres habilitációinak örülünk, és azt is sikerült megélnünk, hogy minden évben tudunk egyetemi tanári pályázatot kiírni arra érdemes kollégáinknak.
Persze sok időnek kell még eltelni, hogy egy nemzetközileg jegyzett egyetem lehessünk. De van lehetőségünk minden nap valami értékesnek és szépnek örülnünk.
A tudomány napi rendezvényeink a kapcsolódásokra nyitnak ablakot az alkotás örömének megmutatásával és azzal a tanulsággal, hogy az úton járni kell.
Emlékezetes pillanatokat kívánok mindenkinek!

Dr. Liptai Kálmán
rektor


< Vissza